Matkustusohjeita

Suomen kansalaisen passi ja muut matkustusasiakirjat

Matkustusasiakirjoja ovat passi ja henkilökortti. Niitä haetaan Suomessa poliisilta. Ajokortti ei ole matkustusasiakirja tai virallinen henkilötodistus. Ulkomailla hae uutta passia kohdemaassa sijaitsevasta Suomen edustustosta. Edustustot voivat myöntää myös henkilökortteja.


Passeissa on tietosivun sisällä mikrosiru, jolle tallennetaan passin tiedot, henkilötiedot, kasvokuva ja sormenjäljet. Passissa on koneluettava rivi ja passi sisältää myös muita turvatekijöitä, jotka vaikeuttavat passin väärentämistä ja sirun tietojen väärinkäyttöä.

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin välillä vallitsee henkilöiden vapaa liikkuvuus. Pohjoismaiden kansalaisena et tarvitse matkustusasiakirjaa, kun liikut muissa Pohjoismaissa. Sinun on kuitenkin tarvittaessa pystyttävä todistamaan henkilöllisyytesi ja kansalaisuutesi.

Schengen-maiden väliltä on poistettu rajatarkastukset. Schengen-maissa liikkuessasi sinulla on kuitenkin oltava mukana hyväksytty ja voimassa oleva matkustusasiakirja.

Schengen-valtiot

Schengen-valtioita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.

Joihinkin maailman maihin Suomen kansalaisilta vaaditaan passin lisäksi viisumi, jonka tarvetta voit kysyä kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Passi

Suomen kansalaisena voit käyttää passia matkustusasiakirjana kaikkiin maihin matkustaessasi. Passi on myös todistus henkilöllisyydestäsi.

EU-maissa passi on kelvollinen matkustusasiakirja sen voimassaolon päättymiseen saakka, eli passin on oltava voimassa koko matkan ajan. Tarkista muiden maiden osalta kohdemaan viranomaisilta, kuinka kauan passisi on oltava voimassa matkan päättymisen jälkeen (yleensä 3 tai 6 kuukautta).

Voit hakea passia Suomessa miltä tahansa poliisilaitokselta tai sähköisesti Poliisin asiointipalvelusta. Ulkomailla sinun tulee hakea uutta passia kohdemaassa sijaitsevasta Suomen edustustosta. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta. Hätämatkustusasiakirjan saaminen ei yleensä onnistu odottaessa.

Otathan huomioon, että:

Lue lisää erilaisista passityypeistä.

Henkilökortti


Henkilökorttia haetaan Suomessa Poliisilta.

Suomen kansalaisena voit käyttää passin sijasta matkustusasiakirjana poliisin myöntämää henkilökorttia EU-maihin ja joihinkin muihin Euroopan maihin matkustaessasi.

Henkilökorttia haetaan Suomessa Poliisilta, ja ulkomailla Suomen passeja myöntävistä edustustoista.

Henkilökortti on voimassa 5 vuotta.