Matkailijan palvelut

5.6.2019

Tunisia: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Liikenne on suurin turvallisuusriski. Viranomaisille laajemmat toimintavaltuudet antavaa poikkeustilalakia on jatkettu 5.7.2019 saakka. Poikkeustila tuli voimaan jo marraskuussa 2015. Vältä matkustamista Algerian ja Libyan raja-alueille.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Eri puolilla maata saattaa esiintyä mielenosoituksia, levottomuuksia ja yhteenottoja. Ulkomaalaisiin kohdistuvien terroritekojen mahdollisuus on olemassa.

Poliisivoimia turistialueilla on lisätty, mutta viranomaisten toimintakyky voi olla rajallinen laajemmissa kriisitilanteissa.

Vältä mielenosoituksia, joihin voi liittyä myös rikollisuutta ja ilkivaltaa, sekä noudata yleistä valppautta.

Matkustamista tulee välttää Algerian ja Libyan raja-alueille, Kasserinen maakuntaan sekä Kasserinen ja Jendouban kaupunkien väliselle vyöhykkeelle. Kaikkea liikkumista tulee välttää Kasserinen vuoristoalueella (Chaambi) sekä kaupunkien El Borma, Tataouine ja Zarzis eteläpuoleisella alueella. Raja-alueilla on käynnissä Tunisian armeijan turvallisuusoperaatioita ääriliikkeitä vastaan, ja Tunisia on kieltänyt siviilien liikkumisen alueella.

Rikollisuus
-----------
Ulkomaalaisiin kohdistuva rikollisuus on Tunisiassa melko vähäistä, mutta se on lisääntynyt. Turistin on kuitenkin hyvä olla valppaana taskuvarkaiden ja näpistelijöiden varalta. Omaisuusrikokset erityisesti turistialueilla ja kaupunkien keskustoissa ovat lisääntyneet. Korujen ja muiden arvoesineiden kantamista mukana näillä alueilla suositellaan välttämään. Kortteja on kopioitu pankkiautomaateilla nostojen yhteydessä.

Passia ei tule kantaa mukana ulkona. Pidä mukanasi kopiota passista.

Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus paikallispoliisille ja pyydä todistus tapahtuneesta.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Suurin turvallisuusuhka Tunisiassa matkustavalle on liikenne, jonka säännöt ja tavat ovat suomalaisille kaoottisia. Liikennekuolemien määrä on suuri.

Taksit ovat yleensä melko huonokuntoisia eikä niissä ole aina turvavöitä, vaikka laki velvoittaa turvavyöt etupenkille.

Luonnonolot
-----------
Tunisia sijaitsee maanjäristysalueella, joten turistikohteissa maanjäristyksen riski on mahdollinen. Tsunamin erittäin vähäinen mahdollisuus Välimerellä on olemassa, lähinnä Etna-tulivuoren purkauksen tai maanjäristyksen yhteydessä.

Myös helteet, hiekkamyrskyt ja mahdolliset tulvat voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Lisätietoja tarvittaessa: paikallinen terveysministeriö +216 71 567 500,
www.santetunisie.rns.tn/fr/ ja facebook www.facebook.com/minsantetunisie

Terveys
-------
Tunisiassa on sekä pääkaupungissa että matkailukeskuksissa useita kansainvälistä tasoa olevia yksityissairaaloita. Kattavan matkustajavakuutuksen voimassaolo on erittäin tärkeää.

Heinä–elokuussa lämpötila Tunisiassa kohoaa usein neljäänkymmeneen asteeseen tai sen yli. Erityisesti sydänsairauksia kärsiville kuumuus voi olla riski. On hyvä muistaa juoda vettä tarpeeksi.

Hygieniataso saattaa maaseudulla olla heikko. Laumoissa liikkuvat kulkukoirat saattavat aiheuttaa riskitilanteita.
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt
----------------------
Tunisiaan matkustavien on syytä huomioida kulttuurierot ja tutustua maan tapoihin jo ennen matkaa. Tunisia on vapaamielisimpiä arabimaita.

Matkailijan kannattaa pukeutua julkisilla paikoilla asiallisesti. Suurien kaupunkien ja lomakeskusten ulkopuolella naisten on hyvä pukeutua konservatiivisemmin kuin Suomessa, erityisesti paastokuukauden aikana. Naisten on hyvä välttää yksin liikkumista pimeän tulon jälkeen.

Eräiden julkisten rakennusten kuten Tunisian presidentin Kartagossa sijaitsevan residenssin sekä työtilojen valokuvaaminen on kielletty. Yleisesti ottaen on hyvä kysyä lupaa ennen julkisten rakennusten kuvaamista.

Tunisiassa on tiukka huumelaki. Pienenkin annoksen hallussapidosta voidaan tuomita vankeusrangaistukseen, ja vakavammat huumerikokset voivat johtaa 20 vuoden vankeusrangaistukseen.

Saman sukupuolen välisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä voidaan Tunisiassa tuomita 3–5 vuoden pituisiin vankeusrangaistuksiin.

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat um.fi/passi/
Tunisian suurlähetystö Helsingissä formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=317471&nodeid=49157&contentlan=2&culture=en-US

Yhteystiedot
------------
Tunisin-suurlähetystöDar Nordique, Rue du Lac Neuchâtel
Les Berges du Lac
1053 TUNIS
TUNISIA+216 718 617 77sanomat.TUN@formin.fi www.finlandtunis.org
www.facebook.com/SuomenSuurlahetystoTunis

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.