Matkailijan palvelut

22.12.2017

Tšekki (Tshekin tasavalta): matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Kattava matkavakuutus tarpeen. Varo tasku- ja laukkuvarkaita etenkin tietyillä raitiotielinjoilla.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Tšekki on kohtalaisen turvallinen matkailumaa. Maassa pitempään oleskelevien toivotaan ilmoittavan yhteystietonsa Suomen suurlähetystöön.

Rikollisuus
-----------
Prahan turvallisuusongelmat ovat samat kuin suurkaupungeissa yleensä. Päihtyneet turistit ovat varkaille helppo kohde. Tasku- ja laukkuvarkaita liikkuu turistialueilla, lentokentällä, päärautatieasemalla, ravintoloissa sekä yleisissä kulkuvälineissä. Ravintolassa ei kannata jättää takkia vartioimatta narikkaan tai tuolin selkänojalle, jos sen taskussa on passi, lompakko tai muuta arvokasta.

Tšekin sisäasiainministeriön turvallisuussuositukset ulkomaalaisille:

Pysäköi auto vain vartioidulle parkkipaikalle.
Älä koskaan jätä autoon rahaa tai arvoesineitä.
Pidä kaupungilla liikkuessa mukana mahdollisimman vähän rahaa. Rahat ja luottokortit on hyvä säilyttää eri paikoissa vahingon minimoimiseksi.
Älä koskaan jätä laukkua vartioimatta.
Älä vaihda rahaa muualla kuin pankeissa tai virallisissa rahanvaihtotoimistoissa.
Varo huijareita, jotka esiintyvät poliisina. Poliisilla ei ole oikeutta tarkastaa kenenkään rahavaroja kadulla.
Satunnaisten tuttavien kanssa on hyvä olla varovainen. Yöelämässä liikkuessa juomia ei kannata jättää vartioimatta, sillä tyrmäystippojen käyttöä on esiintynyt.

Tšekin lain mukaan ulkomaalaisen on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa vaadittaessa. Siihen kelpaa passi tai poliisin antama voimassa oleva henkilöllisyystodistus, joka oikeuttaa matkustamiseen.

Passia, lompakkoa ja muuta omaisuutta ei kannata jättää hostelli- tai hotellihuoneeseen, ellei siellä ole tallelokeroa.

Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot, ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä tai skannattuina sähköisesti saatavana.

Jos poliisi sakottaa sinua epäselvässä tilanteessa ja sakkosumma on merkittävän suuri, kannattaa sakko lähteä maksamaan poliisiasemalle. Sakkosumma on sama riippumatta siitä, maksaako sen heti kadulla vai vasta poliisiasemalla. Maksetusta sakosta tulee saada kuitti.

Prahassa Václavin aukion alapäässä on ympäri vuorokauden auki oleva Centrum Police Station, jossa puhutaan englantia ja saksaa. Osoite: Jungmannovo náměstí 9, Praha 1, metroasema Můstek.

Tärkeitä puhelinnumeroita

Poliisi puh. 158
Palokunta puh. 150
Ambulanssi puh. 155
Yleinen hätänumero 112
Löytötavaratoimisto, Karoliny Světlé 5, Praha 1, puh. 22423 5085
Tiepalvelu 24 h, Yellow Angels, puh. 1230
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Tšekin maanteillä liikkuessa on syytä olla valpas. Ylinopeudella ajaminen on erittäin tavallista, ja vakavia liikenneonnettomuuksia sattuu eurooppalaisen mittapuun mukaan runsaasti. Päätiet ovat useimmiten hyväkuntoisia.

Tšekin liikennelaki ei salli ajamista lainkaan alkoholin vaikutuksen alaisena.
Prahassa kadut ovat pääosin hyväkuntoisia, mutta esimerkiksi vanhan kaupungin kadut ovat mukulakivipäällysteisiä.

Luonnonolot
-----------
Tšekissä esiintyy tulvia erityisesti kesäisin. Ajankohtaista tietoa tulvatilanteesta www.voda.gov.cz/portal/en/.

Vuoristoalueilla voi olla talvisin lumivyöryjä.

Terveys
-------
Kattava matkustajavakuutus on tarpeen Tšekkiin matkustettaessa. Tarkasta ennen matkaa, mitä matkavakuutuksesi kattaa. Sairaan tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kaikki vahingot kattavaa matkavakuutusta.

Tšekissä ja varsinkin Prahassa on maan sulana ollessa runsaasti punkkeja, joita on syytä varoa luonnossa ja puistoissa liikuttaessa.

EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa hoitoa, kun hänellä on osoittaa Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card) www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti. Vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan käteistä rahaa.

Prahassa on muutama sairaala ja joitakin yksityisiä klinikoita, joissa voi asioida englannin tai saksan kielellä.
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt
----------------------
Liikuntaesteisiä ei ole Tšekissä huomioitu samassa määrin kuin esimerkiksi Suomessa. Osa julkisista kulkuneuvoista on matalalattiamalleja.

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot
------------
Prahan-suurlähetystöHellichova 1
11800 PRAHA 1
CZECH REPUBLIC+420 251 177 251 sanomat.PRA@formin.fiwww.finland.cz
www.facebook.com/FinnishEmbassyPrague /> www.twitter.com/FinEmbPra

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.