Matkailijan palvelut

29.4.2019

Singapore: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Singaporen lait ovat ankaria ja niitä valvotaan tiukasti. Pidä huolta passista ja arvoesineistä.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Matkailu Singaporessa on varsin turvallista. Viranomaiset, poliisi, sairaalat ja muut palvelut toimivat hyvin ja ovat luotettavia.

Viime vuosien aikana lisääntyneen yleisen maailmanlaajuisen terrorismiuhan vuoksi myös Singaporessa on syytä noudattaa valppautta. Singaporen viranomaiset ovat tehostaneet valvontaa rajalla, suurlähetystöjen ympärillä ja ulkomaalaisten suosimien huvipaikkojen ympärillä.

Singaporen sisäministeriön alaisuudessa toimiva SG Secure tarjoaa paikallisia toimintaohjeita terrorismin varalle www.sgsecure.sg

Singaporen poliisin hätänumero on 999, ambulanssin ja palokunnan 995.

Rikollisuus
-----------
Ulkomaalaisiin kohdistuneet väkivaltaiset rikokset ovat harvinaisia. Yksittäisiä matkailijoihin kohdistuneita häiriköintejä on tapahtunut keskusta- ja ravintola-alueilla, minkä vuoksi on syytä noudattaa varovaisuutta yöaikaan.

Tasku- ja laukkuvarkauksia sekä länsimaalaisiin kohdistuneita huijauksia sattuu ajoittain. Noudata normaalia varovaisuutta kun liikut turistialueilla.

Passia ja arvoesineitä kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Kaupungilla on hyvä pitää mukanaan kopiota passin tietosivusta, maahantuloleimasta ja maahantulokortista.

Singaporen poliisi: www.police.gov.sg/
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Singaporessa on vasemmanpuoleinen liikenne. Tieverkosto on hyvä, ja metro- ja bussiverkosto ovat erittäin toimivia.

Noudata varovaisuutta liikenteessä, etenkin tietä ylittäessä, sillä autojen nopeudet voivat nousta taajamissakin suuriksi. Älä poistu onnettomuuspaikalta ennen poliisin saapumista, jos joudut liikenneonnettomuuteen.

Singaporessa on turvavöiden käyttöpakko ja matkapuhelimen käyttö on kielletty kun ajat.

Ole varovainen erityisesti kun veneilet Singaporen ja Malesian välisellä Malakan salmella. Alueella esiintyy merirosvoutta vaikka turvallisuusvalvontaa on lisätty.

Luonnonolot
-----------
Naapurimaan Indonesian sijainti mannerlaattojen yhtymäkohdassa tekee Singaporenkin alttiiksi maanjäristyksille. Sumatran maanjäristykset ovat toisinaan tuntuneet heikosti myös Singaporen alueella. Ne eivät kuitenkaan ole aiheuttaneet mitään erityistoimia asukkaille.

Ilmanlaatu Singaporessa on tavallisesti hyvä. Singaporessa esiintyy kuitenkin ajoittain Indonesian metsä- ja plantaasipaloista kulkeutuvaa savusumua, joka saattaa aiheuttaa muun muassa silmä- ja hengitystieoireita. Savusumua esiintyy tavallisimmin huhtikuusta lokakuulle, usein muutamien päivien tai viikkojen ajan. Savusumu voi huonontaa ilmanlaadun ajoittain terveydelle haitalliselle tai jopa vaaralliselle tasolle, jolloin kouluja on jouduttu sulkemaan ja kansalaisia on kehotettu välttämään ulkona liikkumista.

Singaporen ympäristövirasto tiedottaa ilmanlaadusta verkkosivuillaan: www.haze.gov.sg

Terveys
-------
Sairaanhoito on kallista. Ota kattava matkavakuutus. Selvitä omasta vakuutusyhtiöstä etukäteen sen hyväksymät kansainväliset lääkäriasemat ja sairaalat Singaporessa.

Suojaudu hyttysen pistoilta. Singaporessa esiintyy hyttysten levittämää denguekuumetta sekä zika-virusta. Ajantasaista tietoa denguekuumeesta ja zika-viruksesta löytyy Singaporen terveysministeriön ylläpitämiltä verkkosivuilta www.moh.gov.sg/ Maassa on myös myös vuosittain joitakin malaria- ja chikungunya-kuumetapauksia.

Singaporessa esiintyy lisäksi enterorokkoa (hand, foot and mouth disease, HFMD).

Terveyteen liittyvää yleistä tietoa löytyy Singaporen terveysministeriön (Ministry of Health) verkkosivuilta: www.moh.gov.sg/
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt
----------------------
Singaporen lait ovat ankaria ja niiden toimeenpano on tehokasta myös ulkomaalaisten osalta. Henki- ja huumausainerikoksista voi saada kuolemantuomion.

Singaporessa käytetään vankilatuomion ja sakkojen lisäksi rangaistuksena myös kepiniskuja (caning). Keppirangaistuksen voi saada esimerkiksi vandalismista, maahantulorikoksista sekä seksuaalisesta häirinnästä (outrage of modesty).

Roskaaminen on kielletty ja roskien heittämisestä kadulle voi saada sakot. Myös sylkeminen on kielletty. Julkisissa liikennevälineissä ja asemilla syöminen, juominen ja tupakointi on sakon uhalla kielletty. Yleisillä paikoilla tupakointi on pääsääntöisesti sallittu vain erikseen merkityillä alueilla. Noudata liikennesääntöjä ja ylitä katu vain suojatien kohdalta.

Homoseksuaalisuus on Singaporen lainsäädännön mukaan rikos.

Singaporen säännökset lääkkeiden maahantuonnin osalta ovat tiukat. Selvitä hyvissä ajoin ennen maahantuloa lääkkeiden luvanvaraisuus, sillä monille lääkkeille tarvitaan etukäteislupa maahantuontiin.

Lisätietoja lääkkeistä saa Singaporen terveysviranomaisen (Health Sciences Authority, Centre for Drug Administration) englanninkielisiltä verkkosivuilta www.hsa.gov.sg/content/hsa/en/Health_Products_Regulation/Consumer_Information/Personal_Import_Regulations/bringing_personal_medication_into_Singapore.html

Tavaroiden ja aineiden maahantuontia säätelee Singaporen tulli. Ajantasaiset säännökset löydät tullin verkkosivuilta www.customs.gov.sg/individuals/going-through-customs/arrival/duty-free-concession-and-gst-relief.

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat um.fi/passi/
Singaporen maahantulosta vastaa Immigrations & Checkpoint Authority (ICA). Maahantuloa koskevat ohjeet löytyvät verkkosivulta www.ica.gov.sg/#/enteranddeparting/before/enteranddeparting_before_required

Singaporen ulkoministeriön ohjeet maahantuloon www1.mfa.gov.sg/Services/Visitors/Visa-Information

Työlupia haetaan Ministry of Manpowerin (MOM) kautta, lisää tietoa: www.mom.gov.sg

Yhteystiedot
------------
Singaporen-suurlähetystö101 Thomson Road
# 21-03 United Square
307591 SINGAPORE
SINGAPORE+65 625 440 42 sanomat.SIN@formin.fi www.finland.org.sg/
www.facebook.com/FinnishEmbassySingapore
twitter.com/FinEmbSin
www.linkedin.com/company/embassy-of-finland-in-singapore/
www.instagram.com/finlandinsingapore/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.