Matkailijan palvelut

5.6.2019

Mauritius: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Kehittynyt maa, jossa vakaat poliittiset olot. Hirmumyrskyt mahdollisia marras−toukokuussa. Chikungunya- ja dengue-kuumetta saattaa esiintyä loka−toukokuussa.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Maa on kehittynyt ja poliittisilta oloiltaan rauhallinen. Massaturismia ei suosita. Useat hotellit ja palvelut on luokiteltu viiden tähden tunnuksin. Yleinen hätänumero 112 tai 999.

Rikollisuus
-----------
Taskuvarkaudet ovat yleisiä erityisesti Port Lousin, Grand Baien ja Flic en Flacin suosituilla turistialueilla.

Mauritiuksen poliisin kotisivut: police.govmu.org/
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Liikenne on vasemmanpuoleista. Pimeällä ajettaessa tulee varoa jalankulkijoita ja ilman valoja ajavia moottoripyöräilijöitä.

Luonnonolot
-----------
Ilmasto on lämmin ja leuto. Sadekausi on tammikuusta toukokuuhun, jolloin rankkasateet, hirmumyrskyt ja niiden aiheuttamat maanvyörymät ovat mahdollisia.

Terveys
-------
Chikungunya- ja dengue-kuumetta saattaa esiintyä Mauritiuksella lämpiminä kuukausina loka−toukokuussa. Mikäli saapuu maahan keltakuumealueelta, tulee esittää keltakuumerokotustodistus.
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt
----------------------
Huumeiden salakuljetuksesta ja myynnistä voi saada elinikäisen vankilatuomion (jopa 45 vuotta).

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat um.fi/passi/

Yhteystiedot
------------
Pretorian-suurlähetystö628 Leyds Street, Muckleneuk
0002 PRETORIA
SOUTH AFRICA+27 12 343 0275sanomat.pre@formin.fi www.finland.org.za/fi
www.facebook.com/FinnishEmbassyPretoria
twitter.com/FinEmbPretoria
www.instagram.com/finlandinsouthafrica

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.