Matkailijan palvelut

16.1.2019

Barbados: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Melko turvallinen matkakohde. Hurrikaanikausi kesä–marraskuu.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Barbados on poliittisesti vakaa saarivaltio.

Passi ja arvotavarat kannattaa säilyttää tallelokerossa. Valuuttaa kannattaa vaihtaa pienissä erissä sellaisissa valuutanvaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokortti kannattaa ottaa mukaan vain silloin, kun tietää sitä tarvitsevansa.

Barbadosin yleiset hätänumerot: poliisi 211, palokunta 311, ambulanssi 511

Rikollisuus
-----------
Vaikka Barbados on suhteellisen turvallinen matkakohde, kannattaa noudattaa normaalia varovaisuutta. Pimeällä liikkumista autioilla alueilla, rannoilla ja syrjäisillä seuduilla suositellaan välttämään.

Barbadosin poliisi (Royal Barbados Police Force) www.facebook.com/royal.barbados.police.force
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Liikenne on vasemmanpuoleinen. Liikenneturvallisuus on heikohko varsinkin maanteillä. Tiet ovat mutkaisia ja kapeita, ja liikennemerkit ja -opasteet ovat usein puutteellisia. Sadekauden aikana teiden kunto heikkenee huomattavasti.

Yöllä ajamista kannattaa välttää. Ajaessa on syytä pitää ovet lukittuina ja ikkunat suljettuina.

Varsinaista bussiliikennettä täydentävät yksityisten ajamat valkoiset pakettiautot. Näiden käyttöön liittyy etenkin vaarallisesta ajotyylistä johtuvia riskejä.

Luonnonolot
-----------
Merivirrat ovat voimakkaita itärannikolla.

Hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuun loppuun, jolloin hirmumyrskyt ja rankkasateet voivat aiheuttaa hätätilan useissa osissa maata, erityisesti rannikolla ja vuoristossa. Hirmumyrskyn uhatessa on tärkeää seurata paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudattaa niissä annettuja ohjeita.

Sääolosuhteisiin ja hirmumyrskyihin liittyvää tietoa on saatavissa Barbadoksen ilmatieteen laitoksen (The Barbados Meteorological Services) verkkosivuilta ( www.barbadosweather.org/ ) sekä Yhdysvaltojen National Hurricane Centerin verkkosivuilta ( www.nhc.noaa.gov/ ).

Itäinen Karibia sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella mannerlaattojen yhtymäkohdassa.

Barbados ei ole tuliperäinen saari, mutta sen lähellä on useita tuliperäisiä saaria ja se on siksi altis tulivuorenpurkauksista johtuville vaaroille. Itäisen Karibian ainoan toiminnassa olevan vedenalaisen tulivuoren Kick'em Jennyn seismisen toiminnan havaittiin lisääntyneen huhtikuussa 2017. Kick'em Jenny sijaitsee Grenadasta 8 km pohjoiseen.

Alueen maanjäristyksistä ja tulivuorten aktiivisuudesta saa tietoa University of West Indies -yliopiston seismologian tutkimuskeskuksen verkkosivuilta ( uwiseismic.com/ ).

Barbadoksen väestönsuojeluviranomainen Department of Emergency Management
dem.gov.bb/.

Terveys
-------
Barbadoksella esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja -verkkoa.

Kaikille matkailijoille suositellaan kattavaa matkavakuutusta. Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on kohtuullinen, mutta julkisen sektorin sairaanhoidossa on suuria puutteita. Maaseudulla ja syrjäisillä alueilla palveluja on vähän.

Sairaalahoitoa vaativissa sairaustapauksissa on suositeltavaa ottaa heti yhteys oman matkavakuutuksen palvelukeskukseen. Sairaalat eivät yleensä hyväksy matkavakuutusta maksun takeeksi, vaan vaativat luottokortin.

Tilannetietoja:
Barbadoksen terveysministeriö www.health.gov.bb
Pan American Health Organization www.paho.org
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt
----------------------
Pukeutuminen maastokuvioisiin vaatteisiin on loukkaavaa.

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat um.fi/passi/

Yhteystiedot
------------
Kiertävä suurlähettiläs Karibian alueellaKirkkokatu 12
00170 HELSINKI
FINLANDASA-34@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.