Matkailijan palvelut

3.6.2019

Malesia: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudata tavanomaista varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso
--------------------------
Sabah: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Vältä mielenosoituksia ja noudata erityistä varovaisuutta liikenteessä. Pidä huolta passista ja arvoesineistä. Vältä tarpeetonta matkustamista Sabahin osavaltion itärannikolle ja saarille kidnappausriskin vuoksi.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Matkailu Malesiassa on varsin turvallista. Noudata kuitenkin varovaisuutta, myös niin sanotuissa hyvämaineisissa kaupunginosissa, kauppakeskuksissa ja hotelleissa.

Kaikkialla Malesiassa on terrorismin vaara.

Tutustu myös Thaimaan matkustustiedotteeseen jos matkustat maanteitse Malesiasta Thaimaahan. Thaimaassa on esiintynyt väkivaltaisuuksia ja pommiräjäytyksiä.

Kuala Lumpurissa ja koko maassa järjestetään usein mielenosoituksia. Ulkomaalaisten osallistuminen mielenosoituksiin on laitonta. Älä seuraa läheltä väkijoukkojen kokoontumisia tai mielenosoituksia.

Kansallinen hätänumero on 999 sekä 112 kännykkäpuhelimesta.

Erityiset turvallisuusriskit
----------------------------
Etelä-Filippiinien levoton turvallisuustilanne heijastuu Sabahin osavaltion itärannikolle, joka on Malesian armeijan ja poliisin erityistä valvonta-aluetta. Valvonnasta huolimatta alueella on tapahtunut kidnappauksia. Vältä tarpeetonta matkustamista Sabahin itärannikolle ja Sabahin itärannikon saarille kidnappausriskin vuoksi.

Rikollisuus
-----------
Turisteihin kohdistuneet rikokset, erityisesti varkaudet, ovat lisääntyneet huomattavasti kaikkialla Malesiassa. Erityisen yleisiä ovat tapaukset, joissa moottoripyörällä liikkuvat varkaat nappaavat olka- tai käsilaukun. Passia ja arvoesineitä kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Kaupungilla tulee tällöin pitää mukanaan kopiota passin tietosivusta.

Älä jätä juomia valvomatta hyvämaineisissakaan ravintoloissa. Vieraiden henkilöiden tarjoamiin juomiin kannattaa suhtautua varauksellisesti, sillä juomaan on voitu lisätä tyrmäystippoja ryöstö- tai päällekarkausaikomuksissa.

Myös erilaiset huijaukset ovat yleisiä. Huijarit ovat usein hyvin englantia puhuvia ja luotettavilta vaikuttavia henkilöitä. Usein esimerkiksi internetin deittipalstojen välityksellä tavattu englantilaisena tai amerikkalaisena liikemiehenä esiintyvä joutuu yllättäen sairaalahoitoon tai muuhun pulaan. Hetken kuluttua internet-tuttava pyytää lähettämään rahaa kuluihin. Suurlähetystö ei voi auttaa rahojen takaisin saannissa.

Suosittelemme varovaisuutta luottokorttien käytössä. Luottokorttien kopiointia on esiintynyt niin pienissä liikkeissä kuin suurissa tavarataloissa ja hotelleissa.

Älä käytä epävirallisia takseja. Viralliset taksit ovat selvästi merkittyjä ja niillä on taksikohtainen tunnusnumero ja taksamittari.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Malesiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikenneonnettomuuksia on runsaasti. Noudata äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta kun kävelet tai liikut ajoneuvolla. Ajoneuvot, erityisesti moottoripyörät, eivät aina pysähdy liikennevaloihin tai suojateiden eteen. Muutenkin liikennesääntöjen noudattaminen ei ole kovin tarkkaa. Jos joudut liikenneonnettomuuteen ajoneuvon kuljettajana, älä poistu onnettomuuspaikalta ennen poliisin saapumista. Malesiassa on turvavöiden käyttöpakko ja matkapuhelimen käyttö on kielletty kun ajat.

Jos vuokraat auton Malesiassa, lue sopimus huolellisesti läpi ja tarkista, että auto on vakuutettu.

Viime vuosien aikana on tapahtunut useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia yöaikaan kulkeville pitkän matkan linja-autoille. Linja-autoyhtiön valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, ja matkustaa mieluiten päiväsaikana.

Luonnonolot
-----------
Malesiassa esiintyy ajoittain savusumua, yleensä syyskausien aikana. Savusumu on haitallista erityisesti hengityselinten sairauksista kärsiville sekä lapsille.

Malesian päivitetyt ilmansaastelukemat löytyvät Malesian ympäristöministeriön verkkosivuilta:
apims.doe.gov.my

Rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyörymiä. Koillismonsuunikausi kestää Malesiassa lokakuulta helmikuulle, jolloin veneellä liikkuminen niemimaan itärannikolla voi olla kovan aallokon vuoksi vaarallista.

Malesian merialueilla esiintyy meduusoja, joiden polttamat voivat olla erittäin vaarallisia ja välitöntä lääkärihoitoa vaativia. Merialueilla saattaa esiintyä myös voimakkaita virtauksia.

Sabahissa Kinabalu-vuoren ympäristössä on esiintynyt maanjäristyksiä. Myös lähialueilla tapahtuvien järistysten vaikutukset voivat ulottua myös Malesiaan ja merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja.

Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa.

Terveys
-------
Matkavakuutusyhtiöstä on hyvä selvittää sen hyväksymät kansainväliset lääkäriasemat Malesiassa. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua.

Denguekuumetapaukset ovat lisääntyneet ja tautia esiintyy koko maassa, erityisesti kaupungeissa. Malariaa esiintyy Sabahin ja Sarawakin osavaltioissa Borneon saarella. Malesiassa on todettu joitakin zika-virustapauksia.

Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista.
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt
----------------------
Malesia on islamilainen maa. Paikallista islamilaista kulttuuria ja tapoja on syytä kunnioittaa erityisesti Kelantanin ja Kedahin osavaltioissa ja silloin kun vierailet uskonnollisissa paikoissa.

Noudata paikallisia lakeja. Jos rikot niitä, olet paikallisen rangaistuskäytännön alainen.

Malesiassa on erittäin ankara huumelainsäädäntö. Huumeiden käytöstä tai hallussapidosta voidaan tuomita vankilaan. Huumeiden välityksestä voi saada kuolemantuomion. Lentokentillä kannattaa pitää hyvää huolta matkatavaroistaan.

Homoseksuaalisuus on Malesiassa rikos.

Malesian tullilainsäädäntö: Malesian tullilaitoksen englanninkieliset verkkosivut www.customs.gov.my/en/tp/Pages/tp_tgl.aspx

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat um.fi/passi/
Malesian maahanmuuttoviranomainen (The Immigration Department of Malaysia): www.imi.gov.my/index.php/en/main-services/visa

Malesian Helsingin-suurlähetystö: www.kln.gov.my/web/fin_helsinki/home

Yhteystiedot
------------
Kuala Lumpurin -suurlähetystöWisma Chinese Chamber 5th floor
258 Jalan Ampang
50450 KUALA LUMPUR
MALAYSIA+60 342 577 746 inquiries.KUL@formin.fi www.finland.org.my
www.facebook.com/pages/Kuala-Lumpur-Malaysia/Embassy-of-Finland-in-Kuala-Lumpur/153297034685560

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.