Matkailijan palvelut

7.1.2019

Azerbaidžan: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Matkailu maassa on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen. Vältä matkustamista Vuoristo-Karabahiin ja sitä ympäröivälle alueelle sekä Armenian vastaisen rajan läheisyyteen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Azerbaidžan on matkailijalle suhteellisen turvallinen maa. Varkauksien ja ryöstöjen varalta on kuitenkin hyvä pysyä valppaana.

Vältä matkustamista Vuoristo-Karabahiin ja sitä ympäröivälle alueelle samoin kuin Azerbaidžanin ja Armenian väliselle raja-alueelle (lisää tietoa kohdassa Erityiset turvallisuusriskit).

Vältä mielenosoituksia ja suuria väkijoukkoja. Erityisesti Bakussa on esiintynyt poliisin ja mielenosoittajien välisiä yhteenottoja.

Hätätilanteessa Suomen kansalaiset voivat kääntyä muiden EU-maiden tai pohjoismaiden edustustojen puoleen.

Norjan suurlähetystö
ISR Plaza, 11.floor
69 Nizami str.
Baku
Puh. +994 12 505 2566
Sähköposti: emb.baku@mfa.no

Ruotsin suurlähetystö
ISR Plaza 11.floor
69 Nizami str.
Baku
Puh. +994 12 505 2576
Sähköposti: ambassaden.baku@gov.se

Bakussa voi kääntyä myös Suomen kunniakonsulin Faig Jabiyevin puoleen:

Faig Jabiyev
Nasimi district, Nasibbey Yusifbeyli street 86, apt. 7, AZ1007, Baku, Azerbaijan
Puhelin: +994 12 404 41 80 (ext. 1157)
Matkapuhelin: +994 50 220 60 04
Sähköposti: faig.jabiyev@caspiandrilling.com

Erityiset turvallisuusriskit
----------------------------
Armenian ja Azerbaidžanin välinen konflikti Vuoristo-Karabahista on edelleen ratkaisematta. Kansainvälisen oikeuden mukaan Vuoristo-Karabah on osa Azerbaidžania, mutta alue ei ole sen hallinnassa. Myös seitsemän Vuoristo-Karabahia ympäröivää maakuntaa on armenialaisjoukkojen hallussa. Ulkomaalaisia ei päästetä alueelle ilman Armeniasta saatavaa erityislupaa. Tulitauosta huolimatta alueella on myös ollut ammuskelua, ja osa teistä on miinoitettuja.

Azerbaidžanin ja Armenian välisellä rajalla on ollut ammuskelua myös Tovuzin ja Qazaxin alueilla.

Rikollisuus
-----------
Matkailijoihin kohdistuneet rikokset ovat tapahtuneet lähinnä pimeän aikaan ravintoloiden ja yökerhojen läheisyydessä. Käytä virallisia takseja ja liiku mahdollisuuksien mukaan ryhmissä. Poliiseiksi tekeytyneet rikolliset ovat joskus pysäyttäneet ulkomaalaisia ja varastaneet asiakirjoja sekä rahaa. Mikäli poliisin univormuun pukeutunut henkilö pysäyttää kadulla, kannattaa käyttäytyä yhteistyöhaluisesti, mutta vaatia nähtäväksi virkamerkki tai -kortti.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Azerbaidžanin tiet ovat Bakua lukuun ottamatta pääosin erittäin heikossa kunnossa. Lisäksi paikallinen liikennekulttuuri on kaaosmaista. Liikennesääntöjä ei noudateta ja ylinopeudet ovat usein huomattavia. Liikenne on vaarallista niin autoilijan kuin jalankulkijankin kannalta katsottuna. Autot ovat usein huonokuntoisia ja monista autoista puuttuvat turvavyöt. Azerbaidžanissa tapahtuukin runsaasti liikenneonnettomuuksia. Teiden heikon kunnon ja valaistuksen puutteiden vuoksi pimeään aikaan ajamista kannattaa välttää. Liikenteen promilleraja on nolla.

Luonnonolot
-----------
Azerbaidžan sijaitsee maanjäristysalueella, joten pienet maanjäristykset ovat yleisiä.

Terveys
-------
Julkinen terveydenhuolto ei ole Azerbaidžanissa länsimaisella tasolla. Sairaaloiden varustetaso on matala, ja Bakun ulkopuolella voi olla pulaa lääkkeistä ja muista sairaalatarvikkeista. Yksityisiä ja englanninkielisiä terveyspalveluita on saatavilla vain Bakussa.

Vesijohtovettä ei kannata juoda.

Matkailijalla on hyvä olla voimassa laaja matkavakuutus. Sen tulisi kattaa vakavan sairaus- tai onnettomuustapauksen yhteydessä lentoevakuointi Suomeen.
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt
----------------------
Valtaosa väestöstä on islaminuskoista, mutta uskontoa pidetään yksityisasiana. Suhtautuminen muun muassa alkoholiin on melko liberaalia. Vaikka maassa pukeudutaan yleisesti länsimaiseen tapaan, vältä kuitenkin paljastavaa pukeutumista.

Huumausaineiden käytöstä voi saada pitkiä vankilatuomioita ja huomattavan korkeita sakkoja. Sotilaskohteiden valokuvaamista ei suositella. Niiden lähistölle pyrkineitä matkailijoita on pidätetty kuulusteluja varten. Uskonnollisia kohteita kuvattaessa on hyvä pyytää siihen lupa.

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat um.fi/passi/
Maahantuloa koskevista asioista saa tietoa Tukholmassa sijaitsevasta Azerbaidžanin suurlähetystöstä ( www.azembassy.se/ ).

Englanninkieliset ohjeet omatoimimatkailijoiden rekisteröitymisestä löytyvät Azerbaidžanin maahanmuuttoviraston (State Migration Service) verkkosivuilta migration.gov.az.

Yhteystiedot
------------
Kiertävä suurlähettiläs Etelä-KaukasiassaKanavakatu 3B
00160 HELSINKI
FINLANDITA-22@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.