Matkailijan palvelut

7.2.2019

Argentiina: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Rikollisuus ja huumekauppa on yleistä eri puolilla Argentiinaa. Kynnys väkivallan käyttöön on alhainen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Vaikka Argentiina on kohtalaisen turvallinen maa, rikollisuus on ongelma ja erityisesti ryöstöt sekä taskuvarkaudet ovat yleisiä. Mielenosoituksia esiintyy Buenos Airesissa usein, eikä niihin ole syytä mennä mukaan, sillä ne saattavat muuttua väkivaltaisiksi.

Paloturvallisuusmääräykset eivät ole samaa luokkaa kuin esimerkiksi Suomessa. Selvitä varauloskäyntien paikat hotelleissa, ostoskeskuksissa ja tilaisuuksissa, joissa on suuri määrä ihmisiä.

Rikollisuus
-----------
Rikollisuus on yleistä ja erityisesti ryöstötilanteissa ja huumekauppaan liittyvissä välikohtauksissa esiintyy aseellista väkivaltaa. Sivullisten riski osua rikollisten välienselvittelyjen keskelle on mahdollinen. Rikoksissa kynnys väkivallan käyttöön on matala. On suositeltavaa pitää mukana pientä summaa käteistä, jonka voi ryöstötilanteessa luovuttaa, ettei ryöstäjä hermostu, jos jää tyhjin käsin.

Jätä passi, suuremmat käteismäärät ja arvoesineet hotellin turvasäilöön tai vastaavaan turvalliseen paikkaan. Kadulla pidä tarkasti huolta käsilaukusta ja lompakosta. Älä jätä tavaroitasi ilman valvontaa kokouspaikoilla ja hotelleissa, ja pidä huolta erityisesti kannettavista tietokoneista.

Henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan viranomaisille pyydettäessä, joten passista otettu valokopio on hyvä kuljettaa aina mukana.

Suhtaudu varovaisesti tuntemattomien henkilöiden avunantotarjouksiin. Yleisesti käytetty ryöstötapa on vaatteiden sotkeminen jollakin aineella ja sen jälkeen tarjoudutaan puhdistamaan vaatteet, jolloin arvoesineet lähtevät helposti varkaiden mukaan. Omien henkilö- ja yhteystietojen antamista puhelimitse tulee välttää kiristysyritysten estämiseksi. Yökerhoissa ja baareissa juomat kannattaa pitää näkyvissä koko ajan, ja tuntemattomien tarjoamia juomia tulee välttää. Tuntemattomia ei tule myöskään kutsua asuntoon tai hotellihuoneeseen.

Ryöstöjä ja etenkin huijauksia tapahtuu myös takseissa. Kaupungissa suositellaan käytettäväksi ainoastaan "Radiotaxi"-merkinnällä varustettuja takseja, jotka ovat virallisten taksitoimistojen valvonnassa. "Remise"-tilaustaksi tai lentokenttäbussi on yleensä luotettava kulkuväline. Ei ole suositeltavaa jakaa taksia tuntemattomien kanssa esimerkiksi lentokentältä tultaessa. Pimeän aikaan yksin liikkumista hiljaisissa kaupunginosissa kannattaa välttää.

Argentiinassa väärennettyä rahaa on paljon liikenteessä. Rahaa ei kannata vaihtaa muualla kuin virallisissa rahanvaihtopisteissä.

Onnettomuus- ja muissa hätätapauksissa kannattaa kääntyä suurlähetystön puoleen. Buenos Airesissa toimii myös erityinen turistipoliisi (Policía Turística) 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä osoitteessa Av. Corrientes 436 (Interior plaza San Nicolás), puh. 0800 999 5000 tai +54 11 4370 9700. Siellä on englanninkielentaitoista henkilökuntaa, ja yhteyttä voi ottaa myös Buenos Airesin ulkopuolelta.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Liikenteessä tapahtuu paljon vakavia onnettomuuksia, ja varsinkin Buenos Airesin alueella liikenne on suomalaisesta näkökulmasta kaaosmaista. Autot ajavat lujaa, eivät pysy omilla kaistoillaan, eivätkä usein pysähdy punaisissa valoissa. Liikennesääntöjä ei usein noudateta. Auto on turvallisinta pysäköidä vartioituun pysäköintihalliin ja ottaa kaikki irtain omaisuus mukaan.

Tulvat ja mielenosoitukset voivat katkaista teitä ja kiertoreitit ovat usein pitkiä. Paikallisuutisissa ilmoitetaan mahdollisista mielenosoituksista. Sateiden jälkeen harvaan asutuilla seuduilla hiekkapäällysteiset maantiet ovat usein ajokelvottomia. Nelivetoinen maastoauto on suositeltava kulkuneuvo Argentiinan maaseudulla liikuttaessa.

Lentoliikenteen häiriötilanteissa lisätietoja saa Aeropuertos Argentina 2000 -verkkosivuilta www.aa2000.com.ar/ tai puhelimitse +54 11 5480 6111.

Luonnonolot
-----------
Suurimmassa osassa Argentiinaa ei esiinny suuria luonnonmullistuksia. Andeihin rajoittuvissa provinsseissa (esimerkiksi Mendoza, San Juan, Jujuy) on esiintynyt maanjäristyksiä, tosin suhteellisen pieniä.

Terveys
-------
Yksityiset sairaalat ovat hyvätasoisia ja apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä.

Dengue- ja keltakuumetta voi esiintyä varsinkin Argentiinan pohjoisosissa ja Bolivian, Brasilian ja Paraguayn raja-alueilla kesäkausina, joka vastaa Suomen talvikautta. Suojautuminen tehokkailla hyttyskarkotteilla on suositeltavaa. Lisätietoja: Argentiinan terveysministeriö, www.msal.gov.ar/

Argentiinassa yleinen hätänumero on 911 tai tarvittaessa kiireellistä lääkärin apua 107 (Sistema de Atención Médica de Emergencias, SAME). Sairaustapauksissa voi käyttää esimerkiksi Hospital Alemán -sairaalaa:

Hospital Alemán
Av. Pueyerredón 1640
1118 Buenos Aires
Puh: +54 11 4827 7000
Fax: +54 11 4805 6087
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat um.fi/passi/
Ulkomaiden edustustot Suomessa formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=49157&contentlan=2&culture=en-US

Yhteystiedot
------------
Buenos Airesin -suurlähetystöAvenida Santa Fe 846, 5to. piso
1059 Buenos Aires

ARGENTINA+54 114 312 0600sanomat.bue@formin.fi www.finlandia.org.ar

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.